חרדת נטישה בזוגיות: ממה היא נגרמת ואיך להתגבר עליה?

תוכן עניינים

חרדת נטישה בזוגיות

חרדת נטישה בזוגיות, 6 אופנים בהם היא באה לידי ביטוי?

 

לחרדת הנטישה יש גוונים רבים, היא הולכת מהקל לכבד. העיקרון המשותף לכל הגוונים שכולם מדברים על שליטה ,ככל שיש יותר צורך בשליטה על בן הזוג ככה חרדת הנטישה גדולה יותר.

  1. שליטה על המיקום של בן הזוג- אנחנו נרצה לדעת איפה הוא נמצא בכל רגע נתון. חרדת נטישה בזוגיות מתעוררת כאשר לא ברור המיקום הגיאוגרפי של בן הזוג. נוסע רחוק מאיתנו, זה מיד מעורר את החרדה, אנחנו נרצה לקבל שליטה על המיקום שלו.

 

  1. שליטה על הזמן של בן הזוג- חרדה מתעוררת כאשר בן הזוג לא עונה לנו לטלפון, מסנן, רוצה זמן לבד, עסוק, לא מתייחס הסיבה לא רלוונטית. ככל שיש יותר שליטה אנחנו לא נאפשר לו זמן של "לבד" כל זמן הוא זמן של ביחד. אין יותר לבד.

 

  1. שליטה על החברים של בן הזוג- החרדה מתעוררת כאשר הוא בן הזוג שלנו נמצא עם אנשים אחרים. ידידים/ת, חברים, משפחה. אנחנו לא שולטים בתכני השיחה, והחשש שהתוכן ישפיע על בן הזוג ועלול להביא לפרידה, שמישהו יכול לעורר את בן הזוג נגדנו, אז אנחנו ננסה לשלוט על החברים שלו, על כמו ההתקשרויות שלו עם המשפחה שלו וכיוצא בזה.

  

  1. שליטה על הפלאפון/טוייטר/ווטסאפ/פייסבוק– החרדה מתעוררת כל כך עוצמתית, שאנחנו עושים הכל כדי להרגיע את חרדת הנטישה בזוגיות, אז אנחנו מחטטים, עוקבים, הופכים כל אבן, לגלות אולי יש משהו שבן הזוג מסתיר מאיתנו, למי הוא עשה לייק? עם מי הוא התכתב בווטסאפ? ככל שיש יותר פחד מנטישה של בן הזוג, ככה השליטה בכל האמצעים השונים תהיה אבסולוטית.

 

  1. מצב של דרמה- במידה ואנחנו במצב של דרמה כל היום, כל הזמן קורה משהו, כמו אופרת סבון, אנחנו יכולים להתחיל להבין שזה סך הכל חרדת הנטישה שלנו מבעבעת בתוכנו.

 

  1. מצב של ביזבוז אנרגיה- אנחנו כל הזמן במצב של ביזבוז אנרגיה יקרה, אנחנו כל הזמן עסוקים בבן הזוג, חושבים עליו, מתכננים, העיסוק המתמיד הזה מביא אותנו לחולשה של ממש, עייפות, חוסר אנרגיה, חוסר תשוקה. כל אלו סימנים שקיימת חרדת נטישה בזוגיות ואנחנו משליכים הכל על בן הזוג.

 

מה הרקע שמביא לחרדת נטישה בזוגיות?

חרדת נטישה כל כך טבועה בתוכנו, עוד מרגע הלידה, עוד בבטן קיבלנו את כל מה שאנחנו צריכים, מקבלים אהבה ללא תנאי, לא חסר דבר, שיא השלמות. באותו רגע של הלידה, התנתקנו מחבל הטבור, באותה שניה ממש נולדה בתוכנו חרדת הנטישה.

עוברים ממקום של שיא השלמות למקום של חסר. כמו המעבר של טיפה בים, מטיפה שמחוברת כל כולה לים הגדול ודואג לה לכל צרכיה, לטיפה שנפרדה מהים, אמנם זמנית, והיא לא באמת נפרדת, אבל החוויה היא של נפרדות, ככה בתוכנו הבכי הראשון מבשר על החסר הראשון, פתאום חסר לנו אויר, אוכל, שינה, פתאום משהו בתוכנו זקוק לכל הדברים הללו כדי להרגיש שוב שלמים, מלאים.

רגע הנטישה זה הרגע הזה של הפירוד, של היציאה להתנסות, לחוויה, לעולם הגדול. לעולם כזה שנדמה שיש בו חסר.  ממקום של אחדות נפלאה על כל אוצרותיה, למקום של פירוד על כל חוויותיה.

חרדת הנטישה הזו פוגשת אותנו לראשונה כשאנחנו מתנתקים מההורים שלנו, בפרידה הראשונה ביום הראשון לגן, כל חוויה של לבד מפעילה בתוכנו את חווית הנטישה. לעיתים החוויה הזו לא עוברת עיבוד רגשי, אנחנו מרגישים את הפרידה הזו מההורה שלנו בעוצמה כל כך חזקה (ולא תמיד זוכרים את זה), לפני רגע אנחנו וההורה שלנו היינו אחד גמור, פתאום יש לנו חוויה של נפרדות, אנחנו מול הילדים בגן, מול הגננת, מול העולם.

עיבוד רגשי נכון זה לאפשר את כל חווית הנפרדות במלואה, חוויה שמאפשרת את כל המרחב והעומק לחוות את הרגע של האובדן במלואו, רק שלעיתים קרובות אנחנו לא יודעים לעשות את זה, משהו בתוכנו מנער את זה הלאה, כי החיים קורים, כדי להמשיך לתפקד, אין לזה את כל המקום, ואז זה נשאר בתוכנו כמו חלל שאין בו אהבה.

את הקושי הזה אנחנו מתרגמים בהרבה צורות, וכולם זה צורות שונות של אהבה, ככל שיש פחות אהבה במקום הזה ככה חרדת הנטישה יכולה להיות מאוד קיצונית, עד כדי כך שאנחנו יכולים לפתח תלות מוחלטת באדם אחר. וזה גם הסכנה של חרדת הנטישה, היא כל כך טבועה בנו שאנחנו יכולים להתבלבל ולחשוב ששליטה על בן הזוג שלנו זו התרופה לחרדת נטישה שלנו. לא רק שזה לא התרופה למזור אלא גם הכלא הפרטי שלנו.

חרדת נטישה

מה אפשר לעשות עם חרדת נטישה בזוגיות?

זה לעיתים כל כך טבוע בתוכנו שאנחנו לא יכולים לראות משהו אחר שאנחנו נעשה, חרדת הנטישה, כל הזמן ברקע, אנחנו מפחדים מהכאב שהרגשנו שנטשו אותנו, וזה כל כך מפחיד שהדרך שלנו להגן על עצמנו זה לפתח שליטה מוקצנת על בן הזוג, הכל רק לא להיפגע.

  1. לפתח מודעות- להיות מודע, במידה ואנחנו לא מפתחים את המודעות לכך שיש בעיה כלשהי, אז אי אפשר לעשות שום תהליך, כי אנחנו בכלל לא מודעים לבעיה עצמה. עצם המודעות זו כבר התחלה מצויינת , כי יש הכרה שמשהו לא תקין בקשר ואיכות החיים שלנו נפגעת באופן ניכר.
  2. עבודה רגשית- עד כמה שאפשר לשים במילים את העבודה הרגשית, זה לתת המון אהבה לחלקים בתוכנו שחוו את הפירוד, זה קבלה ללא תנאי של כל אותם מקומות שהרגשנו בנטישה הזו.
  3. בפן המנטלי, תרגול ויישום- בהתחלה זה לא כל כך פשוט, כי צריך לקחת חלק גדול מההרגלים שלנו שהפכו להיות נקודת העיוורון שלנו ולשנות אותם, לנתב אותם לדברים שמרימים את האנרגיה שלנו ולא מכלים אותה, זה דורש עבודה מנטלית של הבנה ויישום של הדברים בשטח. 

 

רוצים לקבל את כל הכלים להתגבר על חרדת הנטישה?

קבעו איתנו פגישת ייעוץ קצרה וממוקדת שתביא לכם שיפור משמעותי כבר מהפגישה הראשונה