חוסר אמון בזוגיות: ממה זה נובע ואיך להתמודד עם זה?

תוכן עניינים

אמון זה הערך הבסיסי ביותר בזוגיות, עליו אפשר לבנות בית ובלעדיו הכל מתפרק לאורך זמן.

חוסר אמון בזוגיות יכול לקחת את מערכת היחסים שלנו לרכבת הרים לאורך זמן ולפגוע באיכות חיים שלנו. במאמר הזה אנחנו נבין ממה נובע חוסר האמון במערכות יחסים בחיינו, איך להתמודד עם חוסר האמון ומהם הסימנים לחוסר אמון בין בני זוג. 

ממה נובע חוסר אמון בין בני זוג?

אנחנו נותנים לבן הזוג שלנו את הלב שלנו למשמרת, זה יוצר בנו תחושה של חוסר אונים וחוסר שליטה, מה יעשה בלב שלנו? האם ישמור את ליבנו במידת הזהירות הראויה? אולי נתנו את הלב שלנו לבן אדם הלא נכון? 

הרצון להיות בשליטה מצד אחד וחוסר השליטה מצד שני מעוררים בנו פחדים עמוקים. מתחת לחוסר אמון יש פחד, פחד להיפגע, פחד להתאכזב.

כשנוצר חוסר אמון בזוגיות שלנו זו בעיקר קריאת השכמה עבורנו- עד כמה אנחנו נאמנים לעצמנו בתוך הזוגיות? כי מתחת לחוסר האמון בבן זוגנו נמצא חוסר האמון בעצמנו.

חוסר אמון בזוגיות

איך התפתח חוסר אמון בזוגיות 

נדמיין מצב שאנחנו חיים בגן עדן עלי אדמות, שכל תושבי העולם מקבלים אחד את השני באהבה גדולה, אנחנו יכולים לעסוק בכל מלאכה שחשקה נפשנו ללא תלות בכסף, זמן, כל אחד דואג לשני כאילו זה היה הוא ממש.

זה מעורר בנו אמון מלא עם כל התושבים כי אנחנו יכולים להרגיש שהם רוצים בטובתנו המלאה, זה יוצר אינטימיות בין כולם ובכל מקום אנחנו יכולים להרגיש בבית, העולם הוא הבית שלנו.  מתי דברים יכולים להשתבש? כאשר אחד מהתושבים בינו לבין עצמו מתחיל לשפוט, לקנא ולבקר אנשים.

אוטומטית זה יוצר ריחוק ממנו. כי פתאום אנחנו לא יכולים להרגיש טבעיים, זה אוטומטית  גורר חוסר אמון בבן הזוג ולעיתים אף משבר אמון בזוגיות  ממש. וככה עוד כילדים לימדו אותנו לא לסמוך על אנשים בקלות, חשדהו וכבדהו, אנשים תמיד בחזקת חשודים, וככה נוצר חוסר אינטימיות עם העולם.

מתפתחת בתוכנו איזו הבנה בסיסית שלא כולם רוצים לטובתנו והעולם הוא מקום מסוכן, ויש איזה איום קיומי. ככה זה התגלגל לתוך מערכת היחסים הכי קרובה שלנו בחיים, עם בני הזוג שלנו, חוסר אמון בין בני זוג זה התחושה הפנימית שאותו אדם יחד איתי לא תמיד חפץ בטובתי,  הוא מחזיק משהו נגדי אפילו ברמת המחשבה והרגש, זה באופן לא מודע מרחיק אותנו ויוצר בעיות תקשורת וזה גורר בעיות אמון בזוגיות.

חוסר האמון יכול להתבטא בכמה רבדים:

  1. ברובד הזוגי: חוסר אמון בזוגיות – הזוגיות צמחה בתנאים לא פשוטים, יש איזה ספק בסיסי בנו כזוג. זה יכול להיות בעקבות תפיסות על הזוגיות שלנו, בגידה, טראומות מקשרים קודמים, התאמה שכלית, חיצונית, משפחתית, רקע, כל אלו יכולים לפתוח חריץ לספק שהולך וגדל במידה ויש כל מיני ספקות בהתנהלות בן הזוג. 
  2. ברובד האישי: חוסר אמון בעצמנו – חוסר אמון שהולך ומתפתח בתוכנו בכל מיני תחומים שמשליכים על בעיות בזוגיות, חוסר אמון בקריירה, חוסר אמון בהורות שלי, חוסר אמון במערכות יחסים קודמות.
  3. ברובד הנשמתי: חוסר אמון בבורא, כאוס או סדר? יש סדר מופתי אלוקי או שאנחנו חיים פה באיזה כאוס לא ברור בלי יד מכוונת? עד כמה אנחנו סומכים על מה שקורה בחיינו? עד כמה אנחנו רואים שכל מה שמתרחש בחיינו קורה לטובתנו?  מספיק שאנחנו לא סומכים על האירועים בחיים שלנו והכל כאוטי ולא ברור, החוסר הזה הולך ומכרסם בתוכנו ומתבטא במערכות יחסים הכי אינטימית שלנו עם בן הזוג שלנו. 

חוסר אמון בבן הזוג

איך להתמודד עם חוסר האמון?

הפוך מהאינסטינקט שלנו, יש לנו את הנטייה ישר לקפוץ למסקנות על כל דבר קטן, לחטט בפלאפון, להסתיר, לשקר, לחפש את בן הזוג כל הזמן. כל תחושה של חוסר אמון בזוגיות גוררת שורה של צעדים מפירי אמון מהצד שלנו. 

המפתח לא נמצא בידיו של בן הזוג, אלא אצלנו ממש. אנחנו צריכים לזהות בתוכנו איפה אנחנו לא באמון מול בן הזוג ולעבוד לשיפור במספר פרמטרים חשובים אצלנו. 

  1. נאמנות – נאמנות זו אבן יסוד בקשר זוגי, ישנם מקרים שבהם חוסר האמון נובע מפחד שבן זוגי יבגוד בי, במקרים כאלו יש לשאול, עד כמה אני סומך/ת על עצמי שלא אבגוד בו? באופן תת מודעי אנחנו משליכים את חוסר הנאמנות שלנו לחוסר אמון בבן הזוג. זו אומנות לשמור על המחשבה והרגשות נאמנים לבן הזוג שלנו. זה דורש הרבה התגברויות על אינסטינקטים.
  2. כנות – כחלק בלתי נפרד מהנאמנות שלנו לעצמנו לבן זוגנו נפגוש את היכולת שלנו להיות כנים. להגיד מה שבליבנו גם אם זה לא בהכרח מה שהצד השני יאהב לשמוע, כנים במחשבות, ברגשות ובפעולות שלנו. להביא את עצמנו באופן אותנטי, כאשר אנחנו מתחילים להתנהל לא בכנות, בן הזוג מרגיש את זה בתת המודע וזה משפיע על ההתנהלות שלו מולנו. כנות היא ערך עצום בתוך זוגיות. כנות צריך לתרגל, צריך להרגיל את עצמנו, גם כשאנחנו מפחדים, להביא את עצמנו בכנות לתוך הקשר.  
  3. שקיפות – אנחנו דורשים שקיפות מבן הזוג, נאה דורש נאה מקיים, אנחנו צריכים להרגיל את עצמנו להוציא את הצל שלנו לאור, כל המקומות הכמוסים, המוסתרים שאנחנו חוששים לשתף, אנחנו צריכים ללמוד להוציא את עצמנו מהצל לאור, מה זה שקוף? קרני אור יכולים להתמזג ולעבור דרכו, ככה אנחנו רוצים להתמזג להיות חפים מהסתרה, ראו מאמר על הסתרה בזוגיות.  ככל שאנחנו פתוחים יותר, אנחנו מאפשרים לקשר לעלות לרמת אינטימיות עמוקה יותר. 
  4. תקשורת רגשית – חוסר אמון בקשר נולד היכן שאין תקשורת רגשית נכונה בין בני הזוג. איך התקשורת שלנו עם בן הזוג? ואין מדובר רק תקשורת במילים, תקשורת רגשית בין בני זוג זה עניין עמוק ויש ללמוד אותה בקפידה. יש את השפה הרגשית של האישה והשפה הרגשית של הגבר, צריך ללמוד תקשורת רגשית נכונה ולגשר על הפער. איך לתקשר חוסר אמון בבן הזוג, איך לגשת לזה, מאיפה מדברים, בן הזוג לא קולט רק את המילים הוא קולט את הטונים ואת הרגש שממנו אנחנו מדברים. אנחנו יכולים לתקשר ולשתף שיש חוסר אמון אבל מתחת יש הרבה האשמה, כעס, אולי פחד.. וזה עלול ליצור הרבה אנטגוניזם מצד בן הזוג.

סימנים לחוסר אמון בזוגיות

  1. שקרים – זה יכול שקר (גם הכי קטן), ייתכן שקיבלנו טלפון באמצע היום מבן הזוג ולא דיווחנו על המיקום האמיתי שלנו מחשש כלשהו, זה יכול להיות שקר לגבי ההיסטוריה שלנו, זה יכול להיות גם שקר מאוד קטן לבן הזוג, העניין הוא ששקר קטן, לבן ככל שיהיה, לא בהכרח קטן לבן זוג שלנו. שקרים יושבים על פחדים. פחד שאנחנו לא נקבל אהבה כמו שאנחנו, אז אנחנו צריכים לשקר כדי לקבל אהבה. 
  2. בגידה – זה לא חייב להיות בגידה פיזית, זה יכול להיות בגידה רגשית עם אישה אחרת, או במחשבות שלנו. בגידה יכול לבוא לידי ביטוי בהרבה דרכים. 
  3. קנאה – "רבי אלעזר הקפר אומר: הקנאה והתאווה והכבוד מוציאים את האדם מן העולם"  (מסכת אבות, פרק ד, משנה כא) קנאה לא מרוסנת בזוגיות יכולה לקחת אותנו למקומות מאוד חשוכים, אנחנו יכולים להסתובב עם דמיונות כל היום על בן הזוג. והמחשבות קודחות והדמיונות פורים, אנחנו יכולים להיכנס ממש לסרטים, זה יכול להביא לחוסר אמון ולקחת את הקשר שלנו למקומות מאוד מורכבים.

חוסר אמון בגברים

יש בין נשים וגברים חוסר אמון בסיסי שמקורו עוד בסיפור של אדם וחווה. "האשה אשר נתתה עמדי היא נתנה לי מן העץ ואכל" (בראשית, ג, יב). אדם הסיר את האחריות ממנו והשליך אותה כלפי חווה, העניין הזה זה תיקון מאוד עמוק אצל האישה.

בתוך קשר זוגי מרחפת שאלת האמון, ככל שהאישה מאפשר לעצמה לתת יותר אמון היא מתקנת עניין מאוד עמוק בנפש, לתת אמון מלא בגבר זה לתת אמון בבורא, גבר זה השתקפות של מערכת היחסים שלנו עם הבורא, ככל שאנחנו יכולים לתת יותר אמון במערכת יחסים שלנו אנחנו יכולים להיות יותר אינטימיים רגשית. זה תהליך מאוד מאוד עמוק. 

איך להאמין בבן הזוג שלי?

חוסר אמון בזוגיות

הבסיס זה להאמין בעצמנו. דוג' מרתקת הייתה כאשר הגיע לטיפול אדם שחשד בחברה שלו שבוגדת בו, והדבר הטריף אותו, זה ממש גרם לו לחוסר נחת ופגם באיכות חיים שלו, זה הפך לאובססיה ממש וזה החליש אותו.

אחרי מספר שאלות עלה באופן ברור שהוא מאוד חושש שהוא לא יצליח לשמור לה אמונים. באופן לא מודע הוא שם לה גבולות כדי שהיא תשים לו גבולות כי הוא לא סומך על עצמו. אז כדי להאמין אנחנו צריכים לשאול  את עצמנו כמה אנחנו מאמינים שאנחנו לא נפר את האמון.

דוג' נוספת זו אישה שבגדה בבן זוגה ומתוך כך חשדה כל העת שהוא בוגד בה. היא בכלל לא התמודדה עם הבגידה שלה, אבל בגלל שהיא הפרה את האמון היא מיד חשדה שבן הזוג שלה עושה את אותו דבר.

היא השקיעה בזה הרבה זמן בלנסות להפליל אותו, חיטטה בפלאפון שלו, ובכיסו, אבל בעצם המקור להתנהגות שלה שהיא בבסיס לא סומכת על עצמה. אנחנו כל הזמן צריכים לבדוק את עצמנו, קל להפיל את האשמה על התנהגותו של בן הזוג ולהוציא אותנו מהמשוואה, אנחנו צריכים ללמוד לשחרר את השליטה ולהתמקד בעבודה הרגשית על עצמנו. להכיל את הפחדים, לעיתים הפחד נובע מזכרונות מתת המודע שמוצפים ומשפיעים על כל המערכת הרגשית שלנו, אנחנו צריכים ללמוד להכיל את בן הזוג ולהבין שאנחנו הוא המקור להכל. 

לסיכום 

חוסר אמון בזוגיות הוא אינדיקציה להפרעה במערכת יחסים הכי חשובה בחיינו, ממש כמו שיש נורית אזהרה ברכב, כשיש חוסר אמון בבן זוג, דולקת נורית צהובה על לוח המחוונים, אפשר להמשיך את הנסיעה אבל לא לאורך זמן, צריך כאן לעצור ולהתבונן, להחליף, לשנות, ללכת לטיפול רגשי במידת הצורך לפני שזה יהיה מאוחר מדי והמנוע יתחיל לעלות עשן. אנחנו צריכים להבין את המקור לזה, להגיע לשורש העניין ומשם לצמוח בתוך הקשר. קל להדחיק חוסר אמון, כי אין הוכחות חותכות, זה משהו באוויר שקורה ולאט לאט יוצר תנופה, אנחנו צריכים להבין איך לתקשר נכון את החששות שלנו לבן הזוג, איך להעביר מסר בצורה נכונה שלא תרחיק אותנו מבן הזוג ואיך להעמיק את התקשורת שלנו עם עצמנו. חוסר אמון מזמין אותנו לחקירה מעמיקה, שם במעמקים נגלה עוד חלקים מעצמנו. 

 

רוצים לשפר את האמון הזוגי?

קבעו פגישת ייעוץ קצרה וממוקדת בנוגע לשיפור האמון הזוגי