דיכאון אחרי לידה לגברים: כמה זה נפוץ וכיצד יש להתמודד

תוכן עניינים

בכל תהליך הלידה האישה נמצאת בפוקוס העיקרי, בתוך כלל ההכנות ללידה, התארגנויות, קניות, רשימות באורך הגלות של הכנות, בחירת שם, בתוך כל התהליך הזה אפילו בקצה הרשימה לא רשום לתת מקום לרגשותיו של הגבר והאם הוא גם אולי חווה מצב של דיכאון אחרי לידה לגברים, אנחנו בכל הלידה על תקן המשפיעים והנותנים וכל פונקציה אחרת יכולה להתפרש ככזו שאנחנו גוזלים חס ושלום זמן מסך מהרך הנולד והיולדת הנפלאים.

אנחנו סופגים וסופגים וחלילה לא רוצים להפריע לכל הפלא הזה להתרחש, אבל בתוך כל התהליך הזה משהו מתחיל לזוז בתוכנו. אנחנו רגילים לעמוד בלחצים, אנחנו רגילים לתפקד בכל עת, אבל פתאום בשיא הזה, רגע הלידה, לא רק שעכשיו אנחנו הולכים הצידה ורק ממלאים פונקציות חיוניות לאישה ולרך הנולד, עכשיו אנחנו בתחתית שרשרת המזון.

דיכאון אחרי לידה לגברים

במידה והיה סיכוי כלשהו לתת בשלב המקדים עוד מקום לרגשות, עוד לעשות תהליך כלשהו, עכשיו זה יהיה כבר מנותק מהסיטואציה לתחיל לדבר עלינו. יש עוד איזה נתק שמתחיל להתרחש בינינו לבין עצמנו, וזה הכל קורה בשקט, מאחורי הקלעים, בלי התראה מוקדמת. 

עוד יום, עוד ניתוק, עוד מילוי צרכים, עכשיו זה לא רק לדאוג לעצמי, לאישה, עכשיו יש עוד אדם בעולם שאנחנו צריכים לדאוג לו, הלחץ גדול יותר, לתפקד, לעשות, יש יותר שליטה, יותר משחקי שליטה בזוגיות, הטמפרטורה מתחילה להתחמם. 

משהו לא טוב קורה פה, כולם קיבלו את מקסימום המענה מאיתנו, אבל רגע, מה איתנו? מה קורה שם בפנים? אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מנותקים לגמרי, יש איזה איש מבחוץ שנראה מתפקד, פעיל, אבל זה רק בכאילו, אין באמת חיות מאחורי הפעולות, יש איזה דיכדוך פנימי שמתחיל להירקם שם בפנים. 

והבור הזה בפנים, רק הולך וגדל, והדיכדוך הזה הופך להיות ממש דיכאון וזה כבר מפריע לתפקוד היומיומי, זה כבר פוגע בזוגיות ויוצר משברים וזה מתחיל לחלחל לעבודה. 

אז מנסים לעלות מעל זה, להתאושש במהירות, אבל משהו מושך למטה, הגוף, הרגשות, מושכים אותנו למטה, להם יש קצב אחר וזה כבר לא כך מתקשר עם השכל. אנחנו מאוד רוצים להדחיק את זה, אבל זה גם הופך להיות גדול יותר. 

וזה מתחיל להשתלט על ההוויה שלנו. אנחנו כבר מקבלים הערות מהסביבה, משהו כבר לא אותו דבר, משהו יותר כבוי, העיניים כבר לא זורחות, משהו בתוכנו מתחיל למות. 

ועוד לפני שהבנו מה קורה פה, אנחנו כבר מוציאים את עצמנו במאבקים פנימיים בלתי פוסקים וזה כבר יוצא החוצה, התפרצויות זעם, חוסר אונים, אי שקט, בריחה מהבית, צעקות, דברים שטרם הכרנו, אז מה קורה כאן בעצם? 

בניגוד גמור לנס שהתרחש, הבאנו חיים חדשים לעולם, אנחנו חווים מוות פנימי. והניגודיות הזאת מכה בנו. 

זה מציף בנו פחדים חדשים שטרם הכרנו. יש בתוכנו את המקום הזה שעדיין רוצה למתוח את הזמן לפני שהאחריות נולדה לעולם, משהו בתוכנו בחרדות על הזהות שלנו, גם מה זה בדיוק להיות אבא, לא תמיד יש לנו מודל מושלם של אבהות, מה זה להיות ולתפקד בתור משפחה, כיצד להסתגל למצב החדש. המון שאלות חדשות שעולות בתוכנו.

 

10 תסמינים של דיכאון אחרי לידה לגברים

 

  • מחשבות בלולאות – התסמין הראשון של דיכאון אחרי לידה לגברים הוא בכך שאנחנו עסוקים כל הזמן במחשבות לא טובות, ואנחנו לא מצליחים לפלס את הדרך למחשבה צלולה, המחשבות מתגברות ואנחנו מרגישים שהמחשבות בולעות אותנו, אנחנו נותנים כוח למחשבות פסימיות, קשה לנו לראות את האחר, עסוקים מאוד בבעיות שלנו. 
  • חוסר אונים– תחושה של אין פיתרון למצב ואף אחד לא מבין אותנו. אנחנו לבד בעולם עם הבעיה, מחשבות אובדניות, תחושה שאין מוצא מהמקום שאנחנו נמצאים בו. 
  • לחצים נפשיים ופיזיים– אין לנו זמן להתמודד מול הדבר הענק הזה, יש לחץ מכל הצדדים לתפקד, וזה כבר מתחיל להשפיע על הגוף בצורה משמעותית, יש ירידה בתפקוד הכללי. 
  • ירידה משמעותית במצב רוח – תסמין נפוץ של דיכאון אחרי לידה לגברים הוא עצבות ממושכת, כבר תקופה, מעל חודשיים שאנחנו מסתובבים בעולם בלי חיוך, בלי חיות, משהו בפנים מרגיש מוות. דיכדוך, כעסים מתמשכים, קושי לצאת מהמיטה, ייתכן וזה גם יבוא לידי ביטוי במצבי רוח משתנים.
  • ריקנות- תחושת הריקנות, כמו בור שנפער בתוכנו והמחשבה שאין שום דבר שיכול למלא את הבור הזה. 
  • ניתוק- יש ניתוק מהחיים הקודמים, ניתוק מעצמנו, ניתוק מהחברים, ניתוק בזוגיות, ניתוק רגשי, אנחנו מתפקדים על אדי דלק, אין נוכחות תפקודית, אין תחושה של מלאות, יש תחושה של חסר שהולך וגדל. 
  • פרצי זעם- כעס בגלים, כמו התפרצויות של הרי געש. 
  • חוסר אנרגיה- מלחמות פנימיות, מלחמת התשה, יש מאבק בין הקולות בפנים, משהו בתוכנו מושך 
  • חרדות, פחדים- מתעוררים פחדים חדשים, חרדות שטרם הגיעו לעולם שלנו, אנחנו פוגשים בהם מחדש או ממקום אחר, איפשהו זה מרגיש שאנחנו יותר פגיעים. 
  • תסמינים פיזיולוגים– נדודי שינה או שינה קיצונית, חוסר תאבון או בולמוס, כל תופעה שהיא לא מאוזנת, רעידות בגוף, בידיים, רגליים. מתח של טונוס השרירים, כאבים לא רגילים בשיניים או באזורים שונים בגוף. הגוף יכול להגיב בצורות שונות ללחץ. 

למי פונים בדיכאון אחרי לידה לגברים וכיצד מתמודדים? 

 

לגבר שחווה דיכאון אחרי לידה עדיף להגיע לטיפול רגשי ויפה שעה אחת קודם, טרם הבעיה תלך ותתפשט על כל תחומי החיים. 

אנחנו צריכים ללמוד לפתח כלים רגשיים שיעזרו לנו להתמודד באופן יעיל עם המצב החדש. 

כאשר אנחנו במצבים רגשיים ללא יכולת להתמיר את המצב הרגשי, אנחנו כמו כוס מלאה מים, כל דבר הכי קטן, תינוק בוכה, האישה כועסת, עניין כלשהו בעבודה שמתעורר, זה יהיה כמו לנסות למזוג עוד מים לכוס מלאה, אנחנו צריכים ללמוד לרוקן את הכוס, ללמוד לשים את הדברים בפרופורציה הנכונה. 

ככל שאנחנו מלאים, אין הכלה של הרגש וזה יכול להתפרץ באופן לא מבוקר, לאבד שליטה, כמו הר געש. כאשר אין כלים רגשיים אנחנו מתקשים להכיל דברים שהם לא באג'נדה שלנו, אנחנו רוצים להיות בשליטה, אבל דברים יוצאים מכלל שליטה. 

אנחנו צריכים ללמוד כיצד להיות בהכלה במצבי חיים משתנים, ולדייק כיצד עובד העולם הרגשי וכיצד לעבד ולהתמיר רגשות כדי לרוקן את הכוס. ככל שאנחנו מנותקים מעצמנו, החיים יתבעו מאיתנו התפתחות, כי הניתוק גובה מחיר כבד, מחיר רגשי, אישי, משפחתי וזוגי. 

ככל שאנחנו מתפתחים אנחנו לומדים תפיסות חיים חדשות שמביאות לרגשות אחרים וליכולת שליטה טובה יותר בעולמנו הרגשי. 

 

מרגיש שאתה צריך עזרה בטיפול עם הדיכאון אחרי לידה?

אנחנו מזמינים אותך לקבוע איתנו פגישת ייעוץ קצרה וממוקדת בנושא טיפול בדיכאון אחרי לידה לגברים, ולראות שיפור משמעותי במצב כבר אחרי הפגישה הראשונה.