בן זוג אלים

תוכן עניינים

השורש של האלימות

כל שימוש באלימות נובע מריחוק האדם לעצמו. ככל שהמרחק גדול יותר מהשורש נשמה שלו ככה גם האלימות חמורה יותר. ככל שאנחנו קרובים יותר לשורש הפנימי של מהותנו, אז בקלות רבה אנחנו אוהבים יותר, מכבדים יותר ואנחנו רחוקים מאלימות שמיים וארץ. משוואה מאוד פשוטה. 

אז מדוע בכלל להשתמש באלימות? הבורא ברא לנו "פה ולשון" כדי לתקשר את עצמנו, לבטא רצונות פשוטים כלפי אדם אחר, בן זוג, משפחה, חבר, שכן, עובר אורח. אז מה קורה שם בתוכנו, שאנחנו צריכים לקחת את המתנה הכל כך יקרה מפז, הדיבור, ולהוריד אותה למדרגה של בהמה? למה הדבר דומה, זה כמו לקחת גושי ענק של יהלומים ולעשות מהם סולם. אבל זה לא סולם כלפי מעלה, אלא סולם שלוקח אותנו כלפי מטה, לתהומות. לתחושות קשות בנפש, לפגיעה בעצמנו ובקרובים שלנו. השימוש הראשוני באלימות כי אנחנו לא יודעים להעביר מסר, לא יודעים להיות חלשים ולבטא את החולשה שבתוכנו. אלימות זה ביטוי הכי מובהק של חולשה מאוד גדולה וחוסר אונים שאנחנו מתקשים להכיל אותו בתוכנו. מדוע אנחנו מגנים על עצמנו כל כך? כי פגעו בנו, כי הלב שוטט דם, כי אנחנו כבר כל כך מלאים בקליפות ששכחנו מה זה להרגיש את האחר. בן הזוג זה הדבר הכי קרוב לעצמנו. כל פגיעה בבן זוג היא פגיעה ישירה בנו. הפוגע וקורבן האלימות נמצאים באותה סירה, כל חור בסירה פוגע בשניהם במידה שווה. 

השימוש באלימות כאשר יש כשל בתקשורת הכי בסיסית של להעביר מסר פשוט. התוצאה – בן זוג אלים. אז אלימות זו הדרך לבטא את חוסר האונים שלנו שאף אחד לא מבין אותנו, ובעומק אנחנו לא מבינים כלל וכלל את עצמנו. בטח כאשר אדם מבין את עצמו, אין לו מה להשתמש באלימות, אבל ברגע שיש מצוקה פנימית, תחושה של חוסר אונים, תסכול מתמשך, כעס שהולך וצובר תאוצה, אז כל המצוקות הללו במקום לתת להם מענה רגשי, אנחנו לוקחים ומלבישים את כל המקומות החשוכים הללו בנפש על בן הזוג שלנו. זה כביכול המקום הכי נוח, לזרוק על מישהו אחר את האחריות. אלימות מנסה להחזיר שליטה על משהו שאין לי עליו שליטה. זה אמצעי לשלוט בבן הזוג ובתוצאות מעשיו, כמובן שאין כזה דבר, והמצפה לכזו תמורה כתוצאה מאלימות חי בעולם שכולו דימיון מופלג. אבל לא סתם דימיון, אלא חי בדמיון רחוק מאוד מעצמו ודמיון שהופך להיות חרב שעלול להשחית ולפגוע בכל מקדש הזוגיות. 

ראו גם: התקפי זעם בזוגיות

התקפי חרדה

השאלה הכי גדולה, איך מצאנו את עצמנו בתוך זוגיות אלימה. איך זה ייתכן? לעיתים יש סימנים מקדימים, לעיתים זה כל כך מסווה שאנחנו מגלים את זה רק אחרי החתונה, או רק אחרי הילדים. כך או כך התחושה שפספסנו משהו, שיכול היה להיות אחרת, "איך זה קורה דווקא לי", "אף אחד לא יאמין עלי". יש המון תחושות בושה, מה יגידו מסביב, יש גם תחושה חזקה שהדבר הזה צריך להיות מוסתר ממש, אסור שאף אחד ידע. ישפטו אותנו, התחושה שצריך להסתיר מהמשפחה, מהחברים ומהעולם. 

דפוסי אלימות בזוגיות

 

אלימות מילולית  

דיבור יכול לעלות אדם מעלה מעלה, ודיבור יכול להוריד את האדם תהומות שאולה. "חיים ומוות ביד הלשון", שימוש באלימות מילולית, קללות, ביזיונות, הנמכה, הקנטה, תחרות, ציניות, כיפוף, השפלה, צעקות. בתוך זוגיות כל סוגי האלימות המילולית פוגמים בקודש הקודשים של הזוגיות – תקשורת. התקשורת הופכת להיות בלתי נסבלת, לשון יכולה להיות כמו חרב, שימוש לא נכון בה יכול להחריב הכל. כל אלימות מילולית, כל מילה ומילה היא חץ. אנחנו יורים מטר של חצי רעל לעבר בן הזוג, מתי הרעל הזה יכנס למערכת הדם ועלול להרוג את הזוגיות הזו, זה תלוי במידת הפגיעה.

אלימות פיזית 

בן זוג אלים המבטא אלימות פיזית, יכולה להתבטא כלפי בן הזוג ישירות, כלפי חפצים, כלפי עצמו. כל פגיעה מעשית בדומם, צומח, חי ומדבר תהיה בגדר אלימות פיזית. 

אלימות כלכלית

שליטה באמצעות כספים, הסתרה של כספים. הכלכלה הופכת להיות כלי ניגוח בבן הזוג. ובאמצעות הכסף משיגים תלות וכח ותחושת "עליונות" על בן הזוג. 

אלימות רגשית 

אלימות רגשית יכולה להביא לידי ביטוי במניפולציות רגשיות (לעיתים עם המון תחכום) קשות. שביתה "איטלקית" – אין שיח, לא מדברים ימים, חודשים. כל הזמן הטחות האשמות שהוא זה שהאשם בהכל וזה הכל אחריות שלו והוא זה שצריך להשתנות. 

בן זוג אלים - איך לזהות אלימות

הסימנים לזהות אלימות (מילולית, רגשית, כלכלית ופיזית):

א. פחד – אנחנו מרגישים פחד כל הזמן, יש כל הזמן איום עלינו, מצד האלימות הפיזית זה יתבטא בתחושה של בפחד מבריונות כלפי, מצד האלימות הרגשית – זה יתבטא בתחושה של פחד מחרם, מבחינת האלימות הכלכלית זה יתבטא בפחד הישרדותי, פחד לחיות. מבחינת האלימות המילולית זה יתבטא מפחד להיפגע, העלבות, פחד שיבזו אותי. 

ב. הסתרה – ההסתרה גם באה לידי ביטוי אחרת בכל בחינה של אלימות. ברמת האלימות הפיזית אז ההסתרה תהיה לחבורות, שקרים לגבי זה, הכחשה של האירועים ופעמים רבות מניפולציה עצמית וניסיון לנרמל את המצב. מצד אלימות רגשית כשאנחנו מסתירים את בן הזוג בנוכחות אנשים, מצניעים אותו, מנסים להרחיק את עצמנו ממצבים חברתיים, כל הזמן עסוקים בכיבוי שרפות. מצד אלימות כלכלית אנחנו משתיקים את הצרכים שלנו, אנחנו נמנעים מדברים בסיסיים, מסתירים את הצרכים שלנו.  אנחנו מסתירים את עצמנו כדי לא לתפוס מקום.  מצד האלימות המילולית- אנחנו נסתיר את הנוכחות שלנו יחד עם אנשים, יחד עם הילדים, אנחנו נצמצם את ההוויה שלנו כדי לא לעורר את המילים הקשות. 

ג. בריחה – מכל הבחינות השונות של האלימות, חלק מדרכי ההתמודדות שלנו תהיה בריחה, בורחים לחברים, בורחים לעבודה, בורחים להתמכרויות (סמים, אלכוהול, פורנו וכד') רק לא להתמודד עם מה זה מעורר בתוכנו, לעיתים הבריחה כל כך קשה, אנחנו הופכים להיות במצב "רדומים" שצריך לקרות משהו דרמטי להעיר אותנו מתרדמתנו. 

ד. שקרים – אנחנו משקרים המון, על מצב הזוגיות, על אופן ההתמודדות שלנו, אנחנו משקרים 'בלכסות' עליו ובעיקר משקרים לעצמנו. 

 

כלים להתמודדות עם בן זוג אלים

אנחנו במצב לא פשוט, מצד אחד אוהבים, מצד שני הכל שבור והזוגיות שתכננו נראית רחוקה באופק. מצד אחד הילדים, המשפחה, האחדות מצד שני ההתעללות, השקרים, הפגיעות, החולי. יש לנו מחלוקת לא פשוטה בתוכנו. אז מה עושים? בורחים, נשארים, נלחמים? יש המון שאלות והרבה מאוד משתנים שכל אחד מושך לצד שלו, עד כדי כך שזה מביא אותנו לבלבול הדעת,  יש מספר כלים שיכולים לעזור בהתמודדות: 

א. מודעות 

שלב מפתח, בלעדיו אי אפשר באמת להתקדם, זה מודעות למצב. ליישר מבט, יש כאן בעיה, לא להכחיש, להדחיק ולספר סיפורים. הכרה פשוטה שיש כאן אלימות. הנטיה להדחיק ולספר לעצמנו סיפורים זה הקושי הרגשי שלנו להתמודד עם המצב. מודעות מביאה לשינוי, מביאה להכרה אמיתית בבעיה ומשם גם הדרך לפיתרון יותר פשוטה. כל עוד יש הדחקה ופחד וזה מה ששולט בנו, אז אנחנו "אונסים" את המצב, מגנים על עצמנו מלהתמודד עם ההשלכות של להכיר במציאות. הכרה במציאות זה לא אומר חורבן הבית, זה סך הכל אומר, זה המצב ואנחנו מיישרים מבט ומסתכלים בלבן בעיניים של "הבעיה", עצם ההכרה בבעיה כבר מביאה איזו הקלה פנימית ולא לחיות במסכים של שקר והסתרה. 

ב. לצאת מתפיסת "הקורבן"

זה עניין עמוק מאוד, אבל בהסבר קצר, תפיסת הקורבן משאירה אותנו "קטנים", אנחנו מאשימים ולעיתים הופכים בעצמנו להיות אלימים. אנחנו לא קורבנות, אנחנו בחרנו להיות במקום הזה ומשם גם אפשר לבחור אחרת. תפיסת הקורבן משחררת מאיתנו את האחריות למצב ותולה הכל בבן הזוג והתנהלותו. ברמה העמוקה יותר, אנחנו מתכחשים לכך שהכל נובע מתוכנו. והבחירה שלנו לא הייתה מקרית, שיש בתוכנו, בדקות, את הקול הפנימי (שכמובן לא מגיע מהפנימיות הטהורה) שמתעלל בעצמנו, אותו קול שמוריד אותנו וקול החיים לעיתים מלווה אותנו, זה גם הקול שבחר בבן זוג מאותו סוג של הקול הפנימי שלנו. היכולת שלנו לא להסיר אחריות ולהשליך הכל על בן הזוג זה גם המפתח שלנו ליציאה מהמצב הזה, לבחירה חדשה, לתגובות חדשות (ויש הרבה דרכים יצירתיות להגיב לאלימות ותגובות שישנו את כללי המשחק) ולמציאות חדשה. 

ג. תקווה

הרמח"ל כתב את "מאמר הקיווי" שם הוא כותב את כח התקווה בנפש 

"הַמְּקַוֶּה תָּמִיד בְּשִׂמְחָה בְּלִי צַעַר. כִּי הַמִּצְטַעֵר תָּמִיד הוּא בְּיָגוֹן וַאֲנָחָה וְחוֹשֵׁב שֶּׁאֵין לוֹ תְּרוּפָה. אֲבָל מְקַוֶּה אֵינוֹ מִצְטַעֵר כִּי הוּא מְקַוֶּה תָּמִיד, וַאֲפִילוּ אִם יִתְמַהְמַהּ מְחַכֶּה, נִמְצָא הַתִּקְוָה מֵחַיָּה אוֹתוֹ. וּמִי שֶׁאֵינוֹ מְקַוֶּה – מִיָּד מֵת, וְנִשְׁאַר רָחוֹק מֵהַשֵּׁם – [ ] עַל שֶׁאֵינוֹ מְקַוֶּה לַה'. וּמִי שֶׁהוּא מְקַוֶּה נֶאֱמַר בּוֹ, גַּם "כִּי אֵשֵׁב בַּחֹשֶׁךְ יְהֹוָה אוֹר לִי" (מיכה ז, ח), יְהֹוָה דָּיְיקָא, לִישׁוּעָתְךָ קִוִּיתִי יְהֹוָה".

תקווה מלשון קו, זה הקו שנמתח ביננו לבין השם יתברך, שאנחנו מקווים לישועה, התקווה כפי שכותב הרמח"ל ממש מחיה אותנו. ודווקא שם טמונה העבודה, ביכולת שלנו להאמין מחדש, זה מייצר תנועה חדשה בנפש, שימוש בכח התקווה. שיש אלימות אנחנו מאבדים תקווה, משהו בנו נכבה, מובס מול כל הנסיונות, אבוד בתוף ההצפה, אבל ברגע שאנחנו מותחים קו לקדוש ברוך הוא אנחנו מעוררים את הכח העצום הזה בתוכנו ויכולים לנוע בתוך מציאות לא פשוטה, ומתוך התנועה של התקווה דברים קורים, משתנים, אנחנו צריכים כל הזמן לחזור ולקוות ולא לוותר על התקווה. כי זה כח מניע בלעדיו אין יכולת לנוע, אנחנו מתמכרים לייאוש ונופלים לתהומות, כח התקווה הכרחי כדי לפעול ולהניע מהלכים חשובים בזוגיות שלנו. 

ד. להשתחרר מתבניות

הכלא שלנו זה התבניות על בן הזוג. ברגע שאנחנו נמצאים כל הזמן בביקורת על בן הזוג, אנחנו לא יכולים לראות משהו אחר חוץ מהפגיעה שלנו. אנחנו כלואים בתוך עצמנו. אז מה זה תבנית, כל מסקנה שהגענו עם עצמנו לגבי בן הזוג. לדוג' אנחנו רואים זוגות שמגיעים לייעוץ שהגיעו עם רשימה מוכנה שהבן זוג של נרקסיסט, חקרתי והגעתי למסקנה שזה מה שהוא ומביאים גם איתם חוברת שמביאה את כל ההוכחות לכך. במצבים כאלה מאוד קשה לייצר שינויים, כי כבר בתוך עצמנו הרשענו את בן הזוג והשלכנו את כל האחריות עליו. אנחנו דבקים כל כך חזק בעמדה שלנו שהפסקנו לשמוע אותו, אנחנו רק שומעים את גזר הדין של עצמנו ומבעד להררי פסק הדין אנחנו שומעים כתב הגנה חלוש של בן הזוג. וככה מאוד קשה להשתחרר מדפוסים ישנים ואנחנו כל הזמן מעוררים מוטיבציה שלילית להשתנות, כי כבר החלטנו. ברגע שהלב שלנו הפסיק להאמין בבן הזוג ובכח ההשתנות שלו, אנחנו כל הזמן משדרים לו מסר תת הכרתי מאוד חזק "אתה לעולם לא תשתנה" ותחשבו על ילד בכיתה א' שהמורה החליטה שזה ילד חלש בלימודים/חברתית, ואפילו שיש לה החלטה כזו בתוכה, זה מהדהד לילד ומשפיע על התוצאות שלו. אז על אחת כמה וכמה בתוך הזוגיות שלנו. אנחנו כל הזמן מהדהדים אחד לשני את התבניות שיש לנו במשבה וברגש. צריך ללמוד לצאת ממעגל הקסמים האכזרי הזה. וללמוד לחדש את התבניות, לשבור תבניות ישנות שכבר לא מועילות ולבנות עולם חדש בתוכנו.

ה. תקשורת 

זה הבסיס לכל תנועה של הזוגיות. בלי תקשורת יש אלימות. היכולת שלנו למתוח קו אדום, היכולת שלנו לתקשר את הקווים האדומים שלנו, היכולת שלנו להכיר במציאות ולעורר מציאות חדשה עוברת דרך תקשורת. ברגע שאין לנו תקשורת עם עצמנו אז אנחנו מגיעים למקום שיש תקשורת אלימה בזוגיות. יש דרך לצאת משם. זו דרך שצריך לעורר אותה, לחיות אותה, וצריכים להיות מצויידים באומץ. תקשורת מבקשת אומץ להיות יותר ויותר אנחנו, לצאת מהלכי הריצוי, מכל עבודה זרה שאנחנו מאדירים את בן הזוג, ויכולת לתקשר גבולות באומץ, להביא את הרגשות שלנו והפגיעות ולהנגיש את זה בזמנים הנכונים, התקשורת יכולה להפעיל כוחות עמוקים בתת מודע אצל בן הזוג, יכול לעורר אותנו למקומות חדשים שטרם ביקרנו בזוגיות שלנו ולהגדיר מחדש את מערכת היחסים ביננו. 

לסיכום, 

 

אלימות בזוגיות זה תמרור אזהרה שמשהו יסודי ועמוק צריך לעבור בירור. אנחנו כבר לא יכולים "לאנוס" את המציאות, אנחנו לא יכולים להיות בתפקיד הקורבן. אנחנו צריכים ללמוד כלים חדשים לבעיה ישנה. לפעמים האלימות כל כך מושרשת ששכחנו מי אנחנו. אנחנו מסתכלים במראה אבל זה כבר לא אנחנו, התרחקנו. הפחד השתלט, הכל הפך להיות שפה של פחד. אנחנו צריכים ללמוד כלים חדשים, לעורר בתוכנו את האריה, לקבל אומץ, להביא את זה למודעות שלנו, לעורר תקווה בנפש ככח מניע, ולהביא את עצמנו לשימוש בכלים חדשים של תקשורת. תקשורת זו אומנות של ממש וככל שאנחנו נוהגים להשתמש בה, שימוש נכון, זה מעורר מציאות חדשה, מציאות שאין בה אלימות, מציאות בה אנחנו טובים לעצמנו ולבן זוג ועובדים נכון מתוך גבולות בריאים. שנזכה להתעורר למציאות חדשה, בה אנחנו בונים זוגיות לב אל לב ומתעוררים להבנות חדשות על עצמנו, על בן הזוג ובכלל על העולם. 

רוצים לשנות זוגיות אלימה וללמוד כלים חדשים? 

 

אנחנו מזמינים אותך לקבוע איתנו פגישת ייעוץ קצרה וממוקדת בנושא טיפול בתקשורת זוגית וקבלת כלים מעשיים להתמודדות במצבי היומיום, ולהתחיל לראות שיפור משמעותי כבר מהפגישה הראשונה.